Dağılma döneminde Avrupa’nın Osmanlıyı kendi arasında paylaşamaması durumunu Şark meselesi olarak adlandırabiliriz. Şark meselesi ilk kez 1815 yılında Viyana kongresinde gündeme gelmiştir.

Şark meselesini 2 dönemde inceleyebiliriz; 1071 – 1683 arası Malazgirt ile II. Viyana kuşatmasına kadar ve 1789 Fransız İhtilali sonrası.
Bu dönemde muvazene yani denge politikası kullanılmaya devam edilmiştir. Yani Avrupa’nın çıkar çatışmalarını kullanarak kendini korumasıdır.
İngiltere
- Bu dönemde İngiltere Dünya’nın ilk sömürge sistemini kurmuştur. Sanayi inkılabı ile beraber üretim hızını katlamış ve ham madde arayışına başlamışlardır.
- Osmanlı toprak bütünlüğü koruyuculuğunu politika olarak benimsemiştir. Böylece sömürgelere giden yollarını korumayı amaçlamışlardır.
- Osmanlı içerisindeki Protestanların koruyuculuğunu üstlenmek istemişlerdir. Böylece içişlerine karışma imkanına sahip olmuşlardır.
Fransa
- Osmanlı içerisindeki Katoliklerin koruyuculuğunu üstlenmek istemişlerdir. Böylece içişlerine karışma imkanına sahip olmuşlardır.
Rusya
- Bu dönemde Rusya’nın politikası yine sıcak denizlere inmek olmuştur.
- Panslavizm hedeflerini sürdürmüşlerdir.
- Osmanlı içerisindeki Ortodoksların koruyuculuğunu üstlenmek istemişlerdir. Böylece içişlerine karışma imkanına sahip olmuşlardır.
Avusturya
- Avusturya bu dönemde halen Fransa’da çıkan milliyetçilik akımının etkileriyle uğraşmaktadır.
Almanya
- Prusya Dukalığı siyasi birliğini tamamlayarak Almanya Devleti haline gelmiştir. Bu dönemde yayılma ve büyüme amaçlarındadırlar. Dönemin ortalarında kurulmuş ve geç rol almaya başlamışlardır.
İtalya
- Piyemonte Dukalığı siyasi birliğini tamamlayarak İtalya Devleti haline gelmiştir. Dönemin ortalarında kurulmuş ve geç rol almaya başlamışlardır.
ABD Etkisi
- Monroe Başkanlığında Monroe Doktrinini yani Avrupa’nın işlerine karışmayarak yalnızlık politikasını benimsemiştir.
Osmanlı – Rus Savaşı (1806 – 1812)
- Osmanlı’nın Eflak ve Boğdan beyleri Rusya’dan etkilenmişlerdir, Fransa’nın Osmanlıyı destekleme beyanı ile Osmanlı Rusya’ya savaş açmıştır.
- Dağılan bu savaş dengesine İngiltere Rusya’nın yanında yer almıştır.
- Dengenin değişmesiyle beraber Fransa güçlü olan karşı tarafa geçmiştir, böylece Osmanlı 3 devlete karşı tek başına kalmıştır.
- Bu gelişmelerin ışığında İngiltere Osmanlı’nın koruyuculuğu politikasını öne sürerek Osmanlı’nın tarafına geçerek eşitliği sağlamıştır.
- Osmanlı denge politikasını kullanmaya çalışmıştır fakat yine de savaşın sonucunda Ruslar Osmanlı’ya karşı galip gelmiş ve Bükreş Antlaşması imzalanmıştır. Sırpları desteklemişlerdir ve ayrıcalık kazanmalarını sağlamışlardır.
Önemli Milliyetçilik İsyanları
Sırp İsyanı
- Osmanlıya ilk isyan eden azınlık Sırplardır.
- Kara Yorgi önderliğinde isyan etmişlerdir. Bu doğrultuda;
- 1812 Bükreş Antlaşmasında ayrıcalık kazanmışlardır.
- 1829 Edirne Antlaşmasında özerklik almışlardır.
- 1878 Berlin Antlaşmasında bağımsızlığı kazanmışlardır.
Yunan İsyanı
- Osmanlıya karşı ilk bağımsızlık kazanan azınlıktır, bu duruma etki eden Yunanlıların Avrupa Desteğine sahip olmasıdır.
- İsyan Alexander İpsilanti önderliğinde gerçekleşmiştir.
- Filiki Eterya cemiyeti kurmuşlardır.
- 1829 Edirne Antlaşmasında bağımsızlığı kazanmışlardır.
İlk Yorumu Siz Yapın